Χορευτικό

 Ταυτόχρονα με την ίδρυση του συλλόγου δημιουργήθηκε το πρώτο χορευτικό τμήμα. Σήμερα υπάρχουν 4 τμήματα ενηλίκων και 4 παιδικά τμήματα που χορεύουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.
 Χοροδιδάσκαλος στο πρώτο τμήμα - αρχαρίων των ενηλίκων είναι ο κ. Μαρτίνης Αντώνης,  στα υπόποιπα τρία τμήματα ενηλίκων είναι ο κ. Λίτος Σταύρος, ενώ στα παιδικά τμήματα χοροδιδάσκαλος είναι η κ. Μητροπούλου Κωνσταντίνα .
 Στην αίθουσα χορού που διαθέτει ο σύλλογος μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς πάνω από 200 άτομα όλων των ηλικιών: νήπια, παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, απόφοιτοι - φοιτητές   και ενήλικες.
  Επίσης προετοιμάζεται το τμήμα των χορευτών και χορευτριών που δίνει παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πήρε μέρος στο διεθνές φεστιβάλ  παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία  το καλοκαίρι του 2002, στο φεστιβάλ της Πολωνίας το καλοκαίρι του 2004, το καλοκαίρι του 2005 πήρε μέρος στο 17ο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ ΠΥΡΣΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ και τον CIOFF (Διεθνές Συμβούλιο των οργανωτών Φολκλορικών Φεστιβάλ και προαγωγής των παραδοσιακών τεχνών). Το 2006 πήρε μέρος στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών εκπροσωπώντας την  Ελλάδα στην “Πρωτεύουσα Πολιτισμού” στην Πάτρα. Το καλοκαίρι του 2009 πήρε μέρος σε φεστιβάλ Βαλκανικών χωρών στη Ζάκυνθο - “Όνειρα με Θέα” -  και τη γνωστή σε όλους “Βαρκαρόλα”.  Τον Ιούλιο του 20110 στο «5ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών 2010» στην Κρεμαστή Ρόδου. Τον Ιούλιο του 2011, στο  Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού Λαογραφίας και Παράδοσης - “Επιβατιανά 2011” του Δήμου Θερμαϊκού ΘεσσαλονίκηςΤον Ιούλιο του 2012 στο  “7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών 2012”, στην Κρεμαστή Ρόδου αλλά και σε μια πληθώρα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, καθώς και σε δεκάδες Δήμους, Δημοτικά Διαμερίσματα και σε άλλα κοινωφελή ιδρύματα.        Το κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή του Ν. Κοζάνης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας αλλά και ποντιακοί και κρητικοί χοροί.
  Κορυφαία διοργάνωση των χορευτικών τμημάτων είναι η ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση που διοργανώνεται συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού με τη συμμετοχή άλλων συλλόγων της χώρας.
  Ο πολιτιστικός σύλλογος «Οι Μακεδνοί» διαθέτει αυθεντικές- παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή της Κοζάνης, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας - Γιδά, της Φλώρινας, της Κοζάνης και του Βοΐου από την Μακεδονία, την Ήπειρο και την Θράκη ενώ η ιματιοθήκη του εμπλουτίζεται συνεχώς.
 Τέλος θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα χορευτικά τμήματα αποτελούν το βασικό υλικό υποστήριξης των πολύμορφων δραστηριοτήτων του συλλόγου.