H Κοζάνη

Σύντομο ιστορικό

Η ιστορία του Νομού Κοζάνης ξεκινάει από τη λίθινη εποχή. Η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στα χρόνια του Μακεδονικού Βασιλείου του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρακμάζει κατά τη Βυζαντινή Περίοδο και μετά την ακμή, οικονομική και πολιτιστική, που διαγράφεται κατά την τουρκοκρατία, απελευθερώνεται μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους τον Οκτώβρη του 1911.

Η ιστορία της ίδρυσής της ξεκινά στα μέσα του 14ου αιώνα, από Χριστιανούς Ηπειρώτες. Το όνομά της, κατά πάσα πιθανότητα, προέρχεται από την Κόζιανη ή Κόστιανη, χωριό της Ηπείρου. Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν όμως την ύπαρξή της και στα προϊστορικά χρόνια.

Στα μέσα του 17ου αιώνα εξελίσσεται σε σημαντικό βιοτεχνικό και εμπορικό κέντρο. Η πόλη αρχίζει να αποκτά σημαντικά κτίσματα και ιδρύματα. Ετσι, το 1688 ιδρύονται η βιβλιοθήκη και η φημισμένη σχολή της Κοζάνης, το 1644 κτίζεται ο μητροπολτικός ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ η οικονομική ανάπτυξη της πόλης δίνει ιδιαίτερη ώθηση στις τέχνες και τα γράμματα.

Η Κοζάνη ελευθερώθηκε από τους Τούρκους στις 11 Οκτωβρίου του 1912 και εντάχθηκε στο νέο ελληνικό κράτος. Μετά τη δεκαετία του 1960 και με την εγκατάσταση των εργοστασίων της ΔΕΗ στο νομό, ξεκίνησε η βιομηχανική της ανάπτυξη, που έφερε την οικονομική άνθηση στην περιοχή.



- Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο
Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Κοζάνης -


Τα αξιοθέατα της πόλης
·         Η Μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1664 στην πλατεία Νίκης, με υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τοιχογραφίες και άλλα κειμήλια.
·         Η Μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, μέσα στο πάρκο της Κοζάνης, είναι και η παλαιότερη της πόλης.
·         Το μοναστήρι της Ανάληψης, όπου οι καλόγριες φτιάχνουν υπέροχα υφαντά, χαλιά και κεντήματα.
·         Το Δημοτικό Άλσος Κιουρί.
·         Η Δημοτική Βιβλιοθήκη με την τεράστια αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα της περιοχής
·          Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών

·         Η Κουβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη, με σπάνια χειρόγραφα και κώδικες.