Ο Σύλλογος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κοζάνης «Οι Μακεδνοί», ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2000 με έδρα την Κοζάνη και αριθμεί ήδη 300 εγγεγραμμένα μέλη, διαφόρων ηλικιών, που είναι κάτοικοι Κοζάνης, αλλά και άλλων περιοχών του νομού, καθώς και αρκετοί φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν εδώ. Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη και καλλιέργεια των πολιτιστικών στοιχείων της περιοχής της Κοζάνης και ευρύτερα της Μακεδονίας και των άλλων περιοχών της Ελλάδας, μέσω του χορού, του τραγουδιού, της μελέτης της τοπικής διαλέκτου κλπ. Κατά δεύτερο λόγο στοχεύει στην παροχή κάθε είδους βοήθειας σε μεμονωμένα άτομα ή ομάδες που έχουν ανάγκη, στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, την οποία θεωρεί ύψιστη ένδειξη πολιτισμού και προέκταση της συνεύρεσης των ανθρώπων που θυμούνται και συνεχίζουν όλοι μαζί τα ήθη και έθιμα που τους ενώνουν, αυτά που είναι τελικά από τα λίγα κοινά στοιχεία ενός ολόκληρου λαού.

     Οι δραστηριότητες τους συλλόγου είναι οι εξής:
  
·         4 Χορευτικά τμήματα 120 χορευτών-τριών ενηλίκων, που μπορούν να δώσουν παραστάσεις με χορούς από όλη την Ελλάδα (Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Μ. Ασία, Νησιά). Χοροδιδάσκαλος στο 1ο τμήμα των αρχαρίων είναι ο κ. Αντώνης Μαρτίνης, ενώ στα άλλα τρία τμήματα χοροδιδάσκαλος είναι ο κ. Σταύρος Λίτος, γνώστης των παραδοσιακών χορών, ερευνητής της μουσικοχορευτικής παράδοσης επί πολλά χρόνια και με συμμετοχές σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Ο σύλλογός μας πήρε μέρος σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία το καλοκαίρι του 2002, σε φεστιβάλ της Πολωνίας το καλοκαίρι του 2004, το καλοκαίρι του 2005 πήρε μέρος στο 17ο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ CIOFF -ΠΥΡΣΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ, τον Αύγουστο του 2006 συμμετείχε στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ χορού στην Πάτρα - «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006», τον Ιουλίου 2007 στην Σάμη Κεφαλλονιάς στις εκδηλώσεις με την ονομασία «Εόρτια Σάμης», επίσης την ίδια χρονιά στη Χαλκίδα μεταφέροντας το έθιμο του φανού της Κοζάνης, τον Αύγουστο 2009 στη Ζάκυνθο στις εκδηλώσεις του Δήμου Λαγανά με την ονομασία «Όνειρα με θέα».   Τον Ιούλιο του 20110 στο «5ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών 2010» στην Κρεμαστή Ρόδου. Τον Ιούλιο του 2011, στο  Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού Λαογραφίας και Παράδοσης - «Επιβατιανά 2011» του Δήμου Θερμαϊκού ΘεσσαλονίκηςΤον Ιούλιο του 2012 στο  «7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών2012», στην Κρεμαστή Ρόδου αλλά και σε μια πληθώρα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα.
·         Στην ιματιοθήκη του συλλόγου υπάρχουν φορεσιές αυθεντικές από την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Θράκης καθώς και της πόλης της Κοζάνης.
·         Χορευτικά τμήματα παιδιών και εφήβων 75 ατόμων που ασχολούνται με την εκμάθηση τοπικών παραδοσιακών χορών. Χοροδιδάσκαλος είναι η κ. Κωνσταντίνα Μητροπούλου.
·         Τμήμα εκμάθησης παραδοσιακού τραγουδιού 35 ατόμων με ρεπερτόριο από όλη την Ελλάδα, το οποίο με την ευκαιρία θρησκευτικών και εθνικών εορτών μπορεί να παρουσιάσει τραγούδια με ανάλογο περιεχόμενο. Επικεφαλής της χορωδίας είναι ο μουσικός κ.  Βαγγέλης Βέττας.
·         Μουσικό σχήμα, το οποίο απαρτίζεται από μέλη του συλλόγου τα οποία ασχολούνται με την μουσική και πραγματοποιεί αφιερώματα σε μεγάλους έλληνες συνθέτες όπως τους Σταύρο Κουγιουμτζή, Απόστολο Καλδάρα, Μάνο Λοίζο,Βασίλη Τσιτσάνη στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης.  Μουσική παράσταση στις 8 Μαίου στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης με τίτλο «Ανθολόγο Λαϊκού και Ρεμπέτικου Τραγουδιού». Το σκηνικό μετέφερε το κοινό σε ένα καπηλειό του ΄50 με τους μουσικούς και τους θαμώνες του ενώ συμμετείχαν χορευτές και χορεύτριες της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Πάτρας. Η κριτική του κόσμου υπήρξε κάτι παραπάνω από ικανοποιητική, επισημαίνοντας μάλιστα πως «Οι Μακεδνοί» αποτελούν πλέον εγγύηση στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Αφιέρωμα στο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Σπανό στις 30 Ιανουαρίου 2008 στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης παρουσία του ίδιου του Γιάννη Σπανού και της συντοπίτισσας τραγουδίστριας Καλλιόπης Βέττα. Η χορωδία μας έκανε μια αναδρομή σε αγαπημένα τραγούδια του πασίγνωστου συνθέτη με τον ίδιο να παίζει πιάνο. Επιλογές από τη χρυσή δεκαετία του Γιάννη Σπανού, του συνθέτη που πρωτοστάτησε στο Νέο Κύμα και χάρισε στην ελληνική δισκογραφία μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια, είτε μελοποιώντας ποιητές είτε αξιοποιώντας το λόγο μεγάλων στιχουργών. Στις 9 Ιουνίου 2008 ο σύλλογος  πραγματοποίησε μια εκδήλωση “Αφιέρωμα στα τρένα” κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στα τρένα, ενώ η χορωδία του συλλόγου μας τραγούδησε τραγούδια σχετικά με τα τρένα. Στις 13 Δεκεμβρίου 2008, ο σύλλογος  μας πραγματοποίησε την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης παρουσιάζοντας χορούς από Θράκη, Κεφαλλονιά, Μέτσοβο και Αλεξάνδρεια Ημαθίας (Ρουμλούκι). Παράλληλα με τα δικά μας χορευτικά εμφανίστηκαν και χορευτικά από το Εμπόριο Κοζάνης και από τη Λειβαδιά. Στις 4 Μαΐου 2009 η χορωδία του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του χορωδιδάσκαλου κ. Βαγγέλη Βέττα και με τη συμμετοχή της κ. Άντζελας Ζήλια, έκανε αφιέρωμα στο “Ρετρό τραγούδι" στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Στις 9 Ιουλίου 2009 συνδιοργάνωσε με το δήμο Κοζάνης συναυλία με τους κ. Παντελή Θαλασσινό και Μελίνα Κανά στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Κοζάνης. Στις 30 Μαΐου 2011 η χορωδία του συλλόγου, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου κ. Βαγγέλη Βέττα και με τη συμμετοχή της κ. Καλλιόπης Βέττα, έκανε αφιέρωμα στο μεγάλο  Ισπανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, με θέμα: "Αχ… Έρωτα!", στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Τέλος στις 24 Ιουνίου 2012 έκανε αφιέρωμα στο μεγάλο μουσικό, ερμηνευτή και σπουδαίο λαϊκό συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού το  "Γιώργο Ζαμπέτα".  Επίσης συνοδεύουν τις εκδηλώσεις του χορευτικού τμήματος συμβάλλοντας έτσι στην ψυχαγωγία των μελών του συλλόγου, κάνουν όμως το ίδιο και σε χώρους φιλανθρωπικών ιδρυμάτων (γηροκομεία, ψυχιατρικές κλινικές κ.α.).
·         Η διοργάνωση ενός Διεθνούς Φεστιβάλ στην πόλη της Κοζάνης είναι ο κύριος στόχος των Μακεδνών. Μέσα στους σκοπούς τους είναι η διαφύλαξη της λαϊκής παράδοσης, η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η βελτίωση της ποιότητας των Διεθνών Φολκλορικών Φεστιβάλ, η ανάπτυξη των διεθνών ανταλλαγών και τέλος η ανάπτυξη της φιλίας ανάμεσα στους λαούς του κόσμου.

    Επίσης στόχοι του Συλλόγου είναι οι εξής:
  1. Δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης με έντυπα λαογραφικού περιεχομένου.
  2. Δημιουργία παιδικής χορωδίας με παραδοσιακά τραγούδια.
  3. Καταγραφή τραγουδιών και εθίμων περιοχών του νομού Κοζάνης ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοσή τους.
  4. Εμπλουτισμός της υπάρχουσας ιματιοθήκης με παραδοσιακές στολές άλλων περιοχών της χώρας μας.
     Με αφετηρία τη θερμή και ευρύτατη ανταπόκριση που βρήκε από τους κατοίκους της περιοχής ο σύλλογός μας, καθώς και την ομολογουμένως αμέριστη και συνεχή στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Δήμου και Νομαρχίας Κοζάνης, συνεχίζουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα, πολύ δουλειά και ευελπιστούμε στην στήριξη των φορέων που ασχολούνται με τα κοινά του τόπου μας και έχουν την ευαισθησία να καταλαβαίνουν πως η παράδοση είναι αυτό που κρατάει ένα έθνος δυνατό και περήφανο.
      Ο πολιτιστικός σύλλογος « Οι Μακεδνοί» Κοζάνης έχουν επωμισθεί την ευθύνη του θεματοφύλακα της τοπικής παραδοσιακής ζωής, όσο οι σύγχρονες συνθήκες επιτρέπουν, με ποικίλες δραστηριότητες και με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη την χώρα, αφήνοντας άριστες πάντοτε εντυπώσεις με τη ζωντάνια των μελών του και με την έκδηλη βίωση του λαϊκού πολιτισμού ως αναγκαιότητα ζωής.