ΟΙ ΜΑΚΕΔΝΟΙ ΤΑΠΕΙΝΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ

Μετά από την τιμητική πρόταση του Δήμου Κοζάνης, «οι Μακεδνοί», ως ταπεινοί προσκυνητές της θυσίας των Ελεύθερων Πολιορκημένων, συμμετείχαν στον διήμερο εορτασμό, της σημαντικότερης ιστορικής επετείου των Νεότερων Ελληνικών χρόνων, στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου,Σάββατο κ Κυριακή,4- 5/4/2015.



Στο ηρωικό δίλημμα των Μεσολογγιτών «Εδώθε με την Λευτεριά – Εκείθε με το Χάρο», κατά τον μεγάλο αοιδό της Ελευθερίας Διονύσιο Σολωμό, την Κυριακή των Βαϊων,10/4/1826, γιγαντώθηκε μέσα τους η ψυχική φλόγα για Λευτεριά, και μετατράπηκε εκείνη η νύχτα ,κατά τον ίδιο πάντα ποιητή σε «Νύχτα γιομάτη θαύματα, νύχτα σπαρμένη μάγια!..». Η Κοινή Απόφαση Εξόδου- η Μεγάλη Θυσία- η Ελευθερία!!
Ηχηρό μήνυμα και διαχρονικό δίδαγμα, που μιλά στην ψυχή των λαών της Γης, των δημοκρατικών και ελεύθερων!. Μιλά για ανθρώπους άξιους και γενναίους , από αλλοτινή εποχή, που με τις πράξεις και τις θυσίες τους έριξαν φως στα σκοτάδια της Γης και δίδαξαν σε όλους αυτά, που τους ενέπνευσαν: την Αξιοπρέπεια, την Ελευθερία, την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, που αποτελεί παγκόσμιο προσκυνητάρι για τους λαούς της γης «οι Μακεδνοί», μέσα σε μια τεράστια πομπή θρησκευτικής κατάνυξης, πατριωτικής υπερηφάνειας, μουσικών ,χρωμάτων και ιστορίας, έστρεψαν ευλαβικά την σκέψη τους, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, σε όλους τους γενναίους Έλληνες και Φιλέλληνες, που θυσιάστηκαν στο βωμό της λευτεριάς, δίνοντας τροφή και δύναμη στην πένα διανοούμενων και ποιητών να αποθανατίσουν, με κάθε τρόπο, την ανδρεία, την αρετή και το μεγαλείο της ψυχής τους!!!.. «Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα» Κ. Παλαμάς
Μια ψυχή, μια καρδιά και μια θυσία, τα χαρακτηριστικά της μαρτυρικής πόλης και ιστορική μνήμη, που θα μας γεμίζει πάντα υπερηφάνεια και δέος για το ανέφικτο που έγινε εφικτό, για την θυσία που έγινε διδαχή, για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία που έγινε δάφνινο στεφάνι!!.
Ο πολιτιστικός μας Σύλλογος , δια του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Κοζάνης, για την ευκαιρία που του δόθηκε να τιμήσει τους αθάνατους προγόνους μας, που αφύπνισαν συνειδήσεις και έγραψαν ιστορία, αλλά και να αφουγκραστεί το ηχηρό μήνυμα του ιερού αυτού τόπου, με τον οποίο συνδέεται ιστορικά η πόλη μας!.


                                                              ΜΕ ΤΙΜΗ                                                                        ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ.                                 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                                                                                       
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Μ.                                   ΛΟΤΣΙΟΥ  ΛΙΤΣΑ